Utólagos vízszigetelés VI.

Injektálás fajtái - Habarcsinjektálás, magas nyomású injektálás, felszívódó injektáló paszták

Vízszintes furatokkal történő beavatkozások a vízszigetelés során

A módszert az a gondolat hozta létre, hogy a furatszigetelések hatékonysága és biztonsága jobb legyen; ez abból következik, hogy a közel vízszintes síkban fekvő furatokkal keresztezett fugák száma csekély. Ily módon a folyadékkal átitatott falszakasz térfogata felére, harmadára csökkenthető, a folyadékeloszlás egyenletesebb, a vízszigetelés sokkal megbízhatóbb. Ez egy hatékonyabb szigetelési mód, és sokkal kevesebbe is kerül, a kisebb anyagszükséglet miatt.
 
A furattorkolatok tömített csatlakoztatása többletmunkát igényel ugyan, de ez a rövidebb furatok miatt megtérül. Ez a módszer a folyadék alacsony folyadékoszlop-nyomású injektálása, a kapillárisok átjárása szempontjából is kedvező.
 
A kapillárisokban figyelemmel kísérhető a folyadékoszlop magassága, és ha önadagoló flakonokat használunk, folyamatosan a maximális szinten tartható. Követhető a szétszívódási folyamat; ha a folyadék szétfolyik, ez rögtön észrevehető, tehát az injektálás teljes folyamata ellenőrizhető. Fontos lépés az anyagbevitel pórustartalom szerinti adagolása is.
A falazat pórustartalmát figyelembe véve a furatok osztásköze ~10-15 cm. A vízszintes furatok a falazóelem középvonalába kerülnek. Az egyoldali befúrások 6-8 centiméterrel rövidebbek a fal vastagságánál, a kétoldaliak pedig a falvastagság felénél.
 

Habarcsinjektálások az utólagos vízszigetelés során

A falakba injektált habarcsok eltömítik a pórusokat, elzárják a kapillárisokat, ezáltal szigetelnek. Az eljárások hatékonysága attól függ, hogy a finomszemcsés habarcs mennyire egyenletesen oszlik szét. Ennek megfelelően feltétlenül magasnyomású berendezéseket kell alkalmazni a bejuttatásra ahhoz, a vízszigetelés megfelelő legyen.
Hátránya, hogy olykor a habarcsadalék nagyobb szemcséi egyes, nagyon vékony kapillárisokban elakadhatnak, és így a legjobb vízszállító képességű hajszálcsöveket nem tudják tökéletesen elzárni.
 

Magasnyomású injektálás az utólagos vízszigetelés során

A furatvégekbe ragasztott injektáló szelepeken, pakkereken keresztül speciális gépek 10-300 bar nyomással juttatják a műgyantát, szilikont vagy kovásító oldatot a falazatba.
(A hálózati víz nyomása 4-b bar; ez nyomócsőtörés esetén néhány perc alatt átáztat egy vastagabb falat is.) Ez a nyomás, valamint a szelepek nyomásmegtartó-képessége garantálja, hogy a szigetelőanyag  még a legtömörebb falazatok összes pórusát is eltömíti. Vízre habosodó, kétkomponensű műgyanta bejuttatásával a vízbetöréseket is meg lehet szüntetni.
 

Nyomás alatt végzett injektálások az utólagos vízszigetelés során

A felszivárgó talajnedvesség ellen megfelelően védenek a már régóta használt szilikonos mikroemulziók és kovásító szerek. Elsősorban vegyes falazatokban indokolt ezeket alkalmazni.
 
Talajvíznyomás ellen olyan injektáló anyagot kell alkalmazni, amely annyira tömíti a kapillárisokat, hogy a rehabilitált szerkezet a talajvíz nyomásának ellenálljon. Ilyen anyagok a kétkomponensű akril-, és a zárt cellás poliuretán alapú műgyanták és gélek. Ha a fal nedvességtelítettsége 80 m% fölött van, és az előzetes vizsgálatok nem mutatnak jelentős sóterhelést, akkor célszerű a több komponensű akrilát-géleket használni.
 
A szigetelendő faltest felületére merőlegesen, egy vagy két sorban, szükség esetén raszteresen készített furatokba speciális fém- vagy műanyag szelepeket, ún. packereket helyeznek. A hatóanyag ezeken keresztül jut a falazatba.
 
Felszivárgó talajnedvesség elleni szigeteléshez a gyártók előírásai és a tapasztalatok szerint átlagosan ~15 liter hatóanyagot kell felhasználni négyzetméterenként, számításba véve a szigetelendő anyag minőségét is. Ha talajvíznyomás ellen védekezünk, a falazat anyagainak porozitásától függ a felhasználandó mennyiség. Vízbetörés esetén az eljárást folyamatosan ismételve addig növeljük a bevitt anyag mennyiségét, amíg a jelenség meg nem szűnik. A betöltő csonkok véglegesen a védett falakban maradnak.
 

Felszívódó (kvarcból nyert szilikon alapú) injektáló paszták alkalmazása az utólagos vízszigetelés során

Az alacsony víztartalmú koncentrátumot kinyomó pisztollyal juttatjuk a falba, amely egy környezetkímélő eljárás. Ezzel a módszerrel alkalmazkodni lehet a falazat speciális tulajdonságaihoz, és energiaigényes gépesítést sem igényel.

 

folytatás...