Teraszok, erkélyek szigetelése

A teraszok és erkélyek burkolata túlnyomó részben előbb utóbb felfagy. Ilyenkor van szükség a teraszok, erkélyek szigetelésére.

 

A teraszok és erkélyek hibái:

 
A teraszok és erkélyek burkolata túlnyomó részben előbb utóbb felfagy.  
Az erkélyek szélein a vízorr kialakítása nem készült el vagy rosszul van kialakítva és az erkélyről lefolyó víz áztatja az erkély homlokfalát. A teraszoknál a külső terepszint vagyis a kert szintje, egyvonalban van a terasz burkolatával és nincs leszigetelve a terasz oldala a föld és a terasz csatlakozása.
Nagy hibaforrás a teraszok és erkélyek burkolatánál a dilatálás hiánya.
 
 

Milyen a felfagyott burkolat?

 

A felfagyott burkolat lapjai konganak, ha megkopogtatjuk, elvált a lejtést adó betontól, légrés van a ragasztó és az erkély vagy terasz szerkezete között  a burkolólap fugái repedezettek, hiányosak.
 
Az erkélyeknél még ami látható az erkélylemez alsó felületén, mennyezetén, vizesedés, átázás látható. Amennyiben az erkélylemez le van vakolva és festve vagy hőszigeteléssel van ellátva, úgy ezek a rétegek egy idő után leválnak, felpúposodnak rosszabb esetben csöpög, folyik belőlük a víz.
 
A teraszok esetében a burkolaton ugyan olyan károsodást lehet tapasztalni  mint az erkélyek burkolatain. Amennyiben a teraszok födémként vannak megépítve, vagyis van alattuk valamilyen helyiség, úgy  azok mennyezetén ázási nyomok találhatóak, súlyosabb állapotban folyik belőle a víz.
 
 

Mitől mennek tönkre a teraszok, erkélyek burkolatai?

 
A teraszok, erkélyek burkolatai komoly időjárási viszontagságoknak vannak kitéve. Nyáron a meleg, télen a hideg ostromolja a különböző anyagokból készült burkolatokat illetve azoknak a fugáit.
Nyáron napközben a nagy melegben 70-80 fokra is fel tud melegedni az erkélyek, teraszok burkolata, este pedig ezek a burkolatok aránylag gyorsan lehűlnek, ha lemegy a nap.
 
A hőingadozás komoly dilatációs mozgást eredményez a burkolaton, megrepednek a fugák. A sérült fugákon keresztül beszivárog a víz, megtelnek a burkolat alatti hézagok és ez télen megfagy, a jégkristályok felnyomják a burkolatokat a teraszokon és erkélyeken, felfagynak.
 
Az erkélyeknél teraszoknál van még egy fontos tényező, ez a megfelelő lejtés. Abban az esetben, ha nem megfelelő a lejtés akkor az esővíz lassan, csordogálva folyik le a burkolatról vagy  rosszabb esetben megáll, tócsák alakulnak ki. Akad olyan terasz, erkély ahol a lejtésirány rosszul van kialakítva és nem lefolyik a burkolatról a csapadék  hanem az épület felé igyekszik és a fal tövében gyűlik össze. 
 
 

Milyen károsító hatásai vannak a felfagyott burkolatoknak?

 
A felfagyott burkolatok az erkélyek esetében a burkolat alatti rétegek, szerkezetek átáznak.
Amennyiben a burkolatok alatt nincs közvetlenül szigetelés úgy az alatta lévő rétegek, szerkezetek szintén átnedvesednek. A vizes, nedves erkélylemezek alsó síkján létrehozott felületi kialakítások, vakolás, festés, dryvitozás tönkremegy, balesetveszélyes, esztétikailag nagyon csúnya. Gyakran előforduló probléma még az erkélyek szélén kialakított műkő szegély, ami egy idő után szétfagy és beengedi az erkély szerkezetébe a nedvességet.
 
A teraszoknál a felfagyott burkolatok alatt kialakított helyiségek mennyezete, sokszor az oldalfalak is, átáznak, nedvesednek. Ezek a helyiségek a teraszok szigetelési és burkolati hibái miatt lakhatatlan, használhatatlanná válnak.
 
Megjelenik a salétrom, mely minden felületkezelést, vakolást, festést, csempézést, lambériázást tönkretesz.
 
Sokan próbálnak meg ilyen esetekben belső védelmet kialakítani rossz megoldásokkal, például  gipszkartonnal beborítják a salétromos, nedves, vizes falakat, mondván így nem látni a problémát. Na ilyenkor szokott igazán alkalmatlanná válni a helyiség bármilyen használatra.
 
Megjelenik a penész, bedohosodik a gipszkarton és a nedves fal csatlakozása. Egészségtelen, emberi tartózkodásra alkalmatlanná válik a levegő.
 
 

Milyen rossz javítási ötletek vannak?

 
Egyes burkolók, kőművesek és ezermester szakik, tisztelet a kivételnek, hallottak már olyanról, hogy a meglévő burkolatra rá lehet bontás nélkül ragasztani az új burkolatot.
 
Ez valóban így van, de ennek vannak feltételei:
 
  • ne legyen felfagyva a meglévő burkolat,
 ( az ilyen teraszok, erkélyek felfagyott burkolata alatt a ragasztó felvált a betonról, légrés van             alatta, nincs hordozóréteg )
  • olyan ragasztót kell használni ami szigetel is egyben. Ezek a ragasztók nem a hagyományos cementbázisú ragasztók!
  • a megfelelő lejtésének meg kell lennie a meglévő burkolatnak
  • a falszegélyeknél valahogy meg kell oldani a felhajtást
  • az erkélyek és teraszok széleinél meg kell oldani az vízorrt
 
a fent felsorolt kritériumok alapján látni, hogy nem is olyan egyszerű megoldás ez.
 
Vannak olyan ötletek is, hogy „szilózzuk” ki a megrepedt fugákat! és figyelmen kívül hagyják, ezt a tényt, hogy az erkélyek és teraszok burkolata fel van fagyva, vagyis a levegőben lóg.
 
Egyébként jó tudni, hogy a „ szilózás „ jó dolog, de a megfelelő helyen, a megfelelő „sziló „ használata mellett. A szilikon massza a porózus felületű burkolólapok széleihez csak rövid ideid tapad!
 
 

Hogyan lehet az erkélyek és teraszok burkolatát kijavítani?

 
Talajon fekvő külső terasz
 
Talajon fekvő külső teraszok esetében a felfagyott burkolat bontása után ellenőrizni kell a lejtési irányokat, a meglévő lejtést adó beton minőségét. Amennyiben nem megfelelő a teraszon a  meglévő lejtés mértéke és iránya vagy lepedékes, felfagyott, repedt a lejtést adó beton, úgy ezt a réteget is fel kell bontani.
Abban az esetben, ha a terasz a kert szintjéhez képest magasabban van, úgy a terasz lábazatán a bontási munkák miatt járulékos költségek merülhetnek fel, úgy mint a terasz lábazati részének javítása.
 
A terasz rétegeinek bontásával párhuzamosan az épület lábazatát is meg kell bontani legalább 30 cm magasságig, mert a terasz szigetelését fel kell hajtani a lábazatra is.
 
Miután elkészült az új lejtést adó, lehetőleg vasalt beton egy közvetlenül burkolható kenhető szigetelést kell felhordani a beton felületére. Az épület és terasz találkozásánál sarokerősítő szalagot kell a szigetelési rétegekbe beépíteni.
 
A szigetelés elkészítése után el kell végezni a terasz szakszerű burkolását a megfelelő dilatációs osztásokkal, a megfelelő dilatációs profilok elhelyezésével. A teraszok széleinél vízorros élvédőt szükséges beépíteni a csapadékvíz elvezetése érdekében. 
 
 
Az erkélyek esetében a sérült fugájú, felfagyott burkolatok felújítását a legtöbb esetben a teljes rétegrend bontásával illetve újraépítésével lehet megnyugtató módon elvégezni.
 
Vannak megrendelők akik feleslegesnek érzik a teljes födémig történő bontást, mondván csak a burkolat van felfagyva. Az esetek többségében a felfagyott burkolat alatti lejtést adó betonon keresztül a hőszigetelés is el van ázva.
 
Ez azt jelenti, hogy ha csak a burkolatot bontanák fel és  meghagynák az alatta lévő rétegeket, a lejtbetonra felhordanák a kenhető szigetelést és leburkolnák a felületet,úgy a födémen lévő régi szigetelés és az új szigetelés közé bezárják a meglévő átázott, nedves hőszigetelést és a nedves lejtbetont. Jön a napsütés és felmelegíti nyáron akár 80 fokra is az erkélyek rétegeit ami által gőznyomás keletkezik a két szigetelés között. Ez a gőznyomás szétfeszít mindent, megjelennek a laikusok által érthetetlen repedések ami télen további fagyáshoz vezet. Ezért kell a sérült felfagyott erkélyek rétegeit cserélni.