Lakásfelújítás: hogyan lesz tőle tágasabb panellakás?

Néhány praktikus tanács, melyet érdemes figyelembe venni a lakásfelújítás során

A panellakásoknak nagyon sok hátránya van, ennek dacára mégis van bizonyos népszerűségük. A szocializmus végén, a rendszerváltozás után a lakótelepi lakások egyformasága, egy kaptafára berendezett mivolta szembetűnő volt, mára  azonban a megszokott szekrénysor–ülőgarnitúra–dohányzóasztal–tévé összeállítás helyett ötletesebb, esztétikusabb megoldásokkal kísérleteznek a lakók, ha a lakásfelújítás ötlete megvalósul. Az ötletek kivitelezése az esetek jó részében nem pénzkérdés; sokszor segít a kreativitás, valamint az erre szakosodott lapok, folyóiratok tanácsai is.
 
Alább megadunk néhány ötletet, amelyek zsinórmértékül szolgálhatnak ahhoz, hogy a lakásfelújítás a panellakást valóban komfortossá varázsolja. Nyilván nem lehet minden ötletet megvalósítani, hiszen az tetemes költséggel járna.
 
A látvány és a térhatás
 
A panellakásokban nagyon ritkák a nagyobb terek – rendszerint több, kis a helyiségből állnak, ami a zsúfoltság, bezártság érzetét okozza. Ezt akkor is enyhíteni lehet, ha a lakásfelújítás során nem bontunk falat. Az optikai elrendezés módosításával, a színek és bútorok megfelelő elegyével fantasztikus dolgokat lehet produkálni.
 
Hogyan tehető tágasabbá a térérzet a falak színével?
 
1. A színek világosak legyenek
2. A plafon világosabb legyen, mint a falak, mert ez felfelé tágítja a teret
3. Ha a falak színesek, a plafon legyen ugyanolyan színű, de jóval világosabb árnyalatú
4. A fehér plafon és a fehér falak az északi fekvésű lakásokat világosabbá teszik, mert a fehér szín visszaveri a fényt
5. Lakásfelújítás esetén ajánlott azonos színű padlóburkolatot kiépíteni akár az egész lakásban, akár az egymás közelében lévő helyiségekben (például: előszoba–konyha–étkező–mellékhelyiségek)
6. Ha a falak az egész lakásban ugyanolyan színűek, vagy ugyanazon szín árnyalataira vannak festve, a térérzet növekszik. A bútorok és egyéb kiegészítők színeivel lehet speciális hangulatot varázsolni az egyes helyiségeknek
7. A padlóburkolatnak sötétebbnek kell lennie, mint a fal vagy a fali csempe
 
Varázslat a bútorokkal
 
1. Ha a szekrénysort alacsonyabb bútorokra cseréljük, a térérzet látványosan megnövekszik
2. Tükrök használata: nyilvánvalóan bővítik a teret, vagy legalábbis a térérzetet. Megfelelő találékonysággal még fényt is lehet juttatni velük a sötétebb helyiségekbe
 
A hőérzet befolyásolása
 
A panelházak jellemző hibája, hogy a lakások a téli időszakban vagy túl melegek, vagy túl hidegek. Ami a nyári meleget illeti, ilyenkor roppant diszkomfortosak a panelek. A színekkel viszont befolyásolni lehet a hőérzetet, akár öt fokkal is, amint azt tudományos vizsgálatok kimutatták. A gyakorlatban ezért a következőket lehet tenni:
1. Áthúzható bútorok beszerzése, különböző színű, mosható huzatokkal
2. Nyári melegben hideg színű huzatok, télen pedig melegebb színűek
3. Sötétítők, párnák, abroszok együttes harmóniája fokozza a hatást
4. Télen-nyáron túl meleg lakás esetén hidegburkolat lerakása az egész lakásban
 
Jobb helykihasználás
 
A kisméretű panellakásokban érdemes egyedileg készíttetni a bútorokat. Ez nyilvánvalóan többe kerül, de a jobb komfortérzés igazolja a befektetést. Ennek értelmében a következőket érdemes szem előtt tartani lakásfelújítás esetén:
1. Egyedi pakolóterek kialakítása
2. Az eredeti ajtók lecserélése tolóajtókra
3. Egyszobás lakásban praktikus a dobogó alá betolható ágy, ami az alvás idejére kihúzható. Ugyanilyen hasznos a falra felcsukható ágy is, amely nappal az egész teret használhatóvá teszi
 
A fény
 
A sok kis helyiség általában nem jól megvilágított a panellakásokban, ezért figyelmet kell fordítani a fényviszonyok javítására. A helyi vagy oldalsó megvilágítások rendkívül jót tesznek a komfortérzetnek: érdemes külön megvilágítani a fürdőszobatükröt, az előszoba gardróbjait, az íróasztalt, a tévé mögötti teret, az étkezőasztalt, a bárszekrényt, a mosogató terét. Az ernyős lámpák igen meghitt hangulatot adnak a polcoknak, ablakoknak.
 
A zajos szomszéd
 
Lakásfelújítás esetén érdemes a zajvédelemre is figyelni: párnázott ajtók és hármas üvegezésű ablakok szűrhetik ki a külső zajokat, az esetlegesen a felső lakásban szaladgáló gyerekek okozta zajt azonban nem lehet kivédeni, mert a panelszerkezet nagyon jól vezeti a hangot. Az oldalfalakon áthallatszó zajokat azonban gipszkartonnal ki lehet védeni. Ez a megoldás csak akkor hatásos, ha az egész lakás körbe van szigetelve. Mindenképpen olyan gipszkartont kell használni, amely a hanglágy anyagot tartalmaz, különben a gipszkarton még fel is erősítheti a zajokat.
 
Allergének minimalizálása
 
Ha valaki allergiás, lakásfelújítás esetén az allergének szintjét úgy lehet a minimumra csökkenteni, ha a lakást felparkettáztatjuk vagy felköveztetjük. A szőnyegpadló rengeteg port köt meg, így kitűnő tenyészhelye a poratkáknak.
Mindent kerülni kell, ami sok port képes megkötni: padlófűtés, szőnyegek, sötétítőfüggönyök.
 
Tömegtermékek helyett egyedi berendezés
 
A panellakások valóban magukban hordhatják az egyhangúság, egyformaság érzetét, amely a lakók lelkiállapotára is átterjedhet. Ennek az életérzésnek elejét lehet venni, ha a lakásfelújítás során külön figyelmet fordítunk az egyediségre. Néhány szempont ehhez:
1. Minimál stílusú lakberendezés; ez a natúr betonfelületeket is hajlamos szabadon hagyni, amelyet ha valaki alkalmaz, sajátságos textúrát ad a falaknak
2. Feltűnő tapéta a helyiség egyik falán, amelynek színei megegyeznek a berendezés színeivel
3. Különböző burkolóanyagok: bontott tégla, terméskő az étkezőben például nemcsak a funkciókat különíti el, hanem sajátos meghittséget is kölcsönöz a lakásnak
4. Kövek, kavicsok, antik vagy friss faanyag, üvegmozaik, parafa, szövet a falakon; ez megtöri az egyhangúságot. Ugyanez érvényes a padlóburkolaton is.
5. Az egyik fal befuttatása növénnyel. A déli vagy keleti fekvésű helyiségekben lehet ez valódi megoldás, hiszen ott jobban érzi magát a növény, és talán még a hűvösség érzetét is fokozza a kánikulában
 
 
Függönymágia – hogyan varázsoljuk melegebbé otthonunkat
 
A téli ólomszürke eget figyelve el kell gondolkoznunk azon, hogyan lehetne ezt kizárni otthonunkból, a nyár meghitt hangulatát idézve fel a lakásban. Ehhez a megfelelő függönyök kitűnően hozzájárulhatnak. Alább megadunk néhány támpontot, amelyek segítségével varázskört húzhatunk magunk köré még a legridegebb időszakokban is.
 
A textilek minden korban és minden kultúrában komoly funkciót töltöttek be a különböző nyílászárók előtt, szerepük tehát nemcsak esztétikai. Elsőlegesen arra szolgálnak, hogy szigeteljenek: szigeteljék a szobát a külső levegőtől és fénytől.
A barokk korszaktól kezdve egyre nagyobb hangsúlyt kapott függönyök esztétikai szerepe, természetesen a funkció megőrzésével. Következésképpen egyre finomabb textíliákból készítették a függönyöket, és felfedezték, milyen szépséget idéz a selymen átszűrődő fény, mindig szem előtt tartva, hogy a függönyök és a szobában levő textilek színvilága és anyaga harmóniában legyen. A különböző függelékek, kiegészítők – rojtok, karnisok, bojtok, paszományok – kultusza a 18. században kezdődött, és azóta is tart.
 
1. ötlet
Ha a meglévő függönyökhöz ragaszkodunk, de szeretnénk még érdekesebbé tenni azokat, használjunk szépen szövött kendőket vagy stólákat. Ha ezeket egyszerűen csak átvetjük a karnison, máris újfajta hangulatot varázsolnak a szobába. Ezeknek a textíliáknak a mintázatát roppant mód kiemeli az ablakon és az eredeti függönyön átszűrődő fény.
Ha az anyag mintáját ki akarjuk emelni, feszítsük ki a stólát vagy kendőt. 
 
2. ötlet
Az egyszínű, egyszerű, természetes anyagú függönyök, sötétítők nagyon ízlésesek, viszont tekintetbe kell vennünk azt, hogy éppen emiatt válhatnak unalmassá. Természetesen nem kell megválnunk ekkor sem ezektől a textilektől, hiszen egy színes csíkkal újjá lehet varázsolni azokat, esetleg még a fényviszonyokat is megváltoztatva ezzel. 
Konkrét ötlet: Ha egy indiai szárinak levágjuk a szegélyét, és keresztben vagy hosszában a függönyre varrjuk, különleges hatást érhetünk el. Több csíkot levágva ezek egyéb textilekre is felvarrhatók, amely így egységes összhatást kelt az egész helyiségben.
 
3. ötlet
Az átlátszó textilek teljesen másként hatnak, ha összeráncolva vannak, mint hogyha ki vannak feszítve A játékosabb és klasszikusabb formák váltogathatók, ezáltal oldva a téli időszak monotóniáját.
Konkrét ötlet: Ha napközben egyszer összeráncoljuk, máskor pedig kifeszítjük a függönyt, megváltozik a szoba hangulata. Ha süt a nap, fogjuk össze az egyik oldalon a textíliát, méghozzá lazán, így játszva a beáramló fénnyel.
 
4. ötlet
Régen félredobott csipkéket előkeresve és a a karnisra felakasztva szintén lehet alakítani a fény és az árnyék játékát. Tehát nemcsak csipkefüggönyökkel lehet ezt elérni, hanem csipketerítőkkel is. 
Konkrét ötlet: Ha elhúzzuk a függönyöket, és a karnisra középre helyezzük a csipketerítőt, a mintázat a szemközti falon is megjelenik, ha a Nap elég alacsonyan jár, vagyis a téli időszakban.
 
5. ötlet
A legegyszerűbbnek tűnő megoldás: egy nekünk tetsző textília megvásárlása és méretre vágása. Kétoldalt ívesen összefogva nosztalgikus hangulat idézhető fel. 
Konkrét ötlet: Megfelelő karnissal nemcsak a két oldalán, hanem a felső részén is új keret adható a függönynek. 
 
Csináld magad!
 
A függönyöknek kell, hogy legyen esése, ami anyagigényes. Ez a tény viszont a költségeket is emeli. Valóban sokat lehet megtakarítani, ha saját kezűleg varrjuk a függönyöket, és nem lakástextilboltban szerezzük be az anyagot. Ha viszont jó munkát akarunk végezni, a következő szempontokra kell odafigyelnünk:
1. Az ablakok lemérése, a függönyök megtervezése. A függöny hosszának eldöntése, lemérése a karnistól a tervezett legalsó pontig. A szélesség kiszámításához fontos szem előtt tartani, hogy ideális esetben a függöny az ablakkeretet és a fal egy részét is takarja 
2. Az anyagmennyiség kiszámítása. A varrásszélekről nem szabad megfeledkezni! A szélesség kiszámítása saját döntés: ha az anyag szépségét akarjuk élvezni, akkor nincs szükség redőkre, tehát elegendő a karnis szélességéhez a varrásszegélyeket és kb. 20-30 cm-t hozzávenni. A dúsan redőzött, romantikus függönyhöz a nyílászáró szélességének másfélszeresére, sőt kétszeresére van szükség.
3. A kiszámolt mérethez hozzá kell adni 20 cm-t, hiszen az anyag a mosáskor összemehet. Legelőször is tehát be kell avatni a textileket.
4. Ha a kiválasztott anyag mérete a kívánatosnál kisebb, csak akkor érdemes megvenni, ha meg tudjuk oldani a toldások palástolását. Máskülönben az egyszerűen összevarrt darabok rosszul mutatnak az ablak előtt. (Lásd 2. ötlet)
5. A dúsan redőzött függönyök jobban mutatnak, ha a felső szegélyre behúzók vannak varrva. Ezek a rövidáruüzletekben kaphatók.
6. A függöny esésének elősegítésére tanácsos az alsó szegély felhajtásába ólomláncot varrni.
7. A nagyméretű függönyök szabásához nagy hely kell. A szabást csak abban az esetben kezdjük el, ha a korábban kivasalt anyagot sikerült szétterítenünk.
8. A minták egyeztetésére mindenképpen gondoljunk akkor, ha mintás anyagból kétrészes függönyt szabunk.
9. A szegélyek legyenek egyenesek. Szegés előtt tehát vasaljuk le a szegélyek fel- és behajtásait pontosan, hogy a szegés egyenes maradhasson (különben elcsúszik a varrógép tűje alatt).
10. Helyes sorrend: a. a behúzó szalag felvarrása b. az oldalszegélyek beszegése c. az alsó rész beszegése
11. A függönyhöz, sötétítőhöz összefogó szalag is készíthető. Rakjuk fel először a helyére a textilt, majd próbáljuk ki, hogy az milyen széles és milyen hosszú pánttal mutat a legjobban. Pántokat nem muszáj varrnunk, hiszen szalagokat, bojtokat készen is vehetünk a lakberendezési boltokban.