Épületek hangszigetelése

Az akusztikai problémák jelenléte jelentősen csökkentheti az épületek lakóinak életminőségét. Megoldás a hangszigetelés.

 
Manapság az építkezések egyik követelménye, hogy az épületek minél gyorsabban készüljenek el, ugyanakkor a hőszigetelés követelményei is egyre fokozottabbak. Emiatt a szerelt és könnyű szerkezeteket, a porózus, jó hőszigetelő képességű építőanyagokat preferálják az építők.
 
Ha a tervezés, a méretezés és a kivitelezés nem megfelelő, ezek a könnyűszerkezetű építőanyagok, szerkezetek akusztikai problémákat okozhatnak, amelyek jelentősen csökkenthetik ezen épületek lakóinak életminőségét.
 

 

A ZAJSZENNYEZÉS OKAI A KÖVETKEZŐK LEHETNEK: 

 
 • A KÜLSŐ KÖRNYEZETI ZAJAI (KÖZLEKEDÉS, SZOLGÁLTATÓ TEVÉKENYSÉG) 
 • ÉPÜLETEN BELÜLI LÉGHANGOK (BESZÉD, ZENE) 
 • ÉPÜLETEN BELÜLI KOPOGÓ HANGOK (FÖDÉMEN, LÉPCSŐN VALÓ JÁRÁS, MOSÓGÉP, GÉPÉSZET).
 
A zajszennyezés megengedett mértékét előírások szabályozzák, amelyek meghatározzák a zajhatárértékeket (a legnagyobb megengedhető zajt nappal és éjszaka), illetve a határoló szerkezetek hangszigetelési követelményeit, amely követelmények az adott helyiség funkciójától függnek.
 
Az épületek akusztikai méretezése (szemben a hőtechnikai méretezéssel) sajnálatos módon ma mégsem része az engedélyezési tervek többségének, noha az akusztikai hibák a kivitelezést követően egyáltalán nem, vagy csak jelentős ráfordítással javíthatók. 
 

 

Az akusztikai tervezés legfontosabb szempontjai a következők:

 

1. Az épületen kívüli zajokat leginkább a homlokzati nyílászárók engedik át. Ezért, ha alacsony zajszintet kívánunk elérni a belső térben, ezeket körültekintően kell kiválasztani. Ebben a tekintetben az aszimmetrikus vastagságú üvegezés is előnyt jelent.

 
Ami a határoló szerkezeteket illeti, minél nagyobb a testsűrűségük, annál jobb a hangszigetelésük. Akusztikai szempontból a nagyobb testsűrűségű, szálas szigetelő anyagok előnyösek a homlokzaton, könnyűszerkezetes épületeknél pedig a határoló falakon belül. A szálas szigetelő anyagok hangelnyelési képessége kiváló, szemben a zártcellás habokkal.
 
2. Az épületen belüli léghangok (vagyis az áthallás) tekintetében főként a rosszul megválasztott vagy kivitelezett szerkezet okoz gondot. 
Ha például egy válaszfal nehéz, tehát jó hangszigetelő, az túl nagy terhelést jelent a födémnek, a könnyű és olcsó válaszfal pedig nem hangszigetel megfelelően. 
 
Ha az anyagokat megfelelően választják meg, és a kivitelezés is rendben van, akkor könnyűszerkezettel is igen jó akusztikai tulajdonságokkal bíró határoló szerkezeteket lehet kialakítani.
 

Ehhez a következőket kell figyelembe venni: 

 
 • A gipszkarton szerelt szerkezeteinek a fogadó szerkezethez mindig rugalmasan kell csatlakozniuk. Ezt a rugalmas közvetítőanyagot a csatlakozással szemben támasztott műszaki követelményeknek megfelelően válasszuk meg (tűzvédelem, akusztikai követelmények).
 • A szerkezet hézagmentes kitöltésére szolgáló szálas hangszigetelés legyen minél vastagabb és minél nagyobb testsűrűségű. 
 • A léghanggátlást fokozhatjuk úgy is, hogy a fal mindkét oldalán egy-egy réteg helyett két-két réteg gipszkartont helyezünk el.
 • Hogy az akusztikai értékek a legjobbak legyenek, minden réteg illesztési hézagait és csavarfejeit glettelni kell.
 
3. Az épületen belüli kopogó (test)hang főként azért okoz gondot, mert az egyes épületszintek között a lépészaj elleni szigetelés nincs megfelelően kialakítva, valamint akkor, amikor a határoló falakba hanglágy anyag beiktatása nélkül befogott ill. átvezetett szerkezetek vannak, (társasházak lépcsője, gépészeti csőátvezetések).
 

 

A nem megfelelően kivitelezett lépészaj-szigetelést utólag nem lehet javítani, ezért elsőrendűen fontos a következőket betartani:

 
 • A falak mentén körben szegélycsíkot kell elhelyezni. A szegélycsíknak neki kell futtatni a lépéshangszigetelést, az aljzatbetont és a burkolatot. Csak ha a burkolat kész, akkor vágjuk le a felesleges részt.
 • A lépéshangszigetelő anyagot teherelosztó pallón kell lefektetni, és az aljzatbetonozást is így kell megcsinálni, mert a pontszerű terhelés roncsolja az anyag rugalmas szálszerkezetét.
 • Az anyagot technológiai szigeteléssel (PE fólia) kell védeni, nehogy a cementlé belefolyjon.
 • A lábazati burkolatot az oldalfalra kell fixálni, a keletkező fugákat lágy tömítőanyaggal kell kifugázni.